Publisert på

Finn riktig løpesko

Finn riktig joggesko!
For å unngå skader er det viktig med gode sko, og ikke minst riktig sko. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hvilken sko du bør velge.

loping 150

For å unngå belastningsskader er det viktig å ikke lpe for lenge med de samme skoene, de bli nedslitte og dempingen blir dårligere. Noen bruker skoene kun et år for så å bytte de.
Noen har også flere par joggesko ettersom hvor de skal løpe.
En mulighet er også å få spesiallaget en såle hos en spesialist som vil passe foten din.

Pronasjon:

Nøytralfot (Jevn belastning over hele fotbladet)
noytral fot

Overpronasjon (Du belaster innsiden av fotbladet for mye)

overpronasjon fot

Underpronasjon (Her belaster du utsiden)
underpronasjon fot

Skosåletyper:

Mellomsåle
Denne sålen ligger mellom overdelen og ytre sålen. Målet med mellomsåle er å være støtdempende og støttende.

Vanligste materialet i mellomsåle er EVA(Ethylene Vinyl Acetat) som er mykt og lett stoff. Et annet vanlig materiale som brukes i mellomsåle er PU(PolyUrethan), Det er hardere, tyngre og varer lengre. Mellomsåler kan være laget av ulike kombinasjoner og tettheter av EVA og PU, slik at det er mulig at lage forskjellig grad av bevegelseskontroll og støtdemping. Dessuten er det vanlig at joggeskoprodusenter setter ulike tilleggsmateriale i mellomsålen for å gi skoen ekstra støtdemping eller øke bevegelseskontrollen. Som eksempler kan nevnes AIR(luftsåle) hos NIKE, GEL(silikon) hos ASICS og HEXALITE hos REEBOK.

Produsentene har i mange tilfeller også satt ekstramateriale i mellomsålen for å få frem forskjellige effekter. Som eksempel nevnes her «footbridge» i NIKE og REEBOK sko, som har til hensigt enten å øke skoens stabilitet, eller å gjøre skoen lettere. Torsion-systemet i ADIDAS brukes for å øke stabiliteten.
Yttersålen
Det brukes ulike materiale i joggesko, som har forskjellig slitestyrke.

Karbongummi:
Svart karbongummi er det mest vanlige i joggesko, med meget bra slitestyrke. Ulempen er de svarte stripene som den lager gjerne på underlaget, slik at svart karbongummi passer dårlig for innendørssport.

Brunt gummi:
Lett og mykt gummi med bittesmå luftbobbler. De færreste yttersåler er i dag laget kun av brunt gummi pga dårlig slitestyrke. Mange skoe har brunt gummi foran og i midten pga letthet, og så karbongummi bakerst pga slitestyrken.

Ekspandert gummi:
Brukes i lette løpesko og aerobic sko.

«Solid» gummi:
Brukes i innendørssko. God slitestyrke. Godt feste. Setter ikke merker. Ikke like solid som karbongummi.

Hvordan finne sko:

Med tredemølle og videokamera
Løperen løper på tredemølle og føttenes bevegelse er tatt opp på video bakfra. Når videofilmen er vist i sakte bevegelser, gir det mulighet for å se tydeligere enn ellers, om løperen har tendens til å ha mer belastning på inner-eller yttersiden av foten.

Digital trykkplate
Løperen står oppå en plate. Trykket under foten registreres digitalt, og resultatet vises på en dataskjerm.

Speil
Løperen står barbeint oppå en glasskasse med en skrå speil under, som gjør at den som analyserer kan se under foten på løperen. Denne testen viser hvor trykkfordelingen ligger under foten. Trykk-fordeling kan fortelle oss hvor belastningen er størst. Denne testen viser også hvor høy fotbuen er.

Våttest
Stig med våt fot på en jevn, flat overflate, for eksempel parkettgulv, badegulv eller et pappirark. Slik at du kan se hvorslags fotbue du har. Dette kan gi en pekepinn på, hvorslags joggesko er best for deg.

Se på gamle, godt brukte joggesko

Hvilket bein har du?

Underpronasjon
underpronasjon fot_2

Overpronasjon
overpronasjon fot_2

Nøytral pronasjon
noytral fot_2

Litt om løpesko

Løpeskotyper:

Bevegelseskontroll

Stabilitet

Lette trenings-og konkurransesko

Støtdemping

Terreng

Overpronasjons sko:
Toppmodell Asics Gel Kayano, en veldig populær sko til bruk for skog og grus

Produsenter av joggesko:
Adidas
Asics
Brooks
Etonic
Mizuno
New Balance
Nike
Puma
Reebok
Saucony

Info:
Benno M. Nigg: Biomechanics of Running Shoes, kondis


Legg igjen en kommentar